Početna

SlaĐanu ZrniĆ na Malim stvarima
 

BANJALUČANKA KOJA JE ZAVOLJELA TREBINJE


Sladjana ZrnicZa snažnu glumačku kreaciju  Gospođice Julije trebinjska publika je nagradila  frenetičnim aplauzom banjalučku glumicu Slađanu Zrnić, koja je uz Trebinjku Anu Mazalica (rođ. Anđelić) i njihovog partnera Qubiše Savanovića bila akter istoimene predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske. Ona je boravila u Trebinju sve vrijeme trajanja ove kulturne manifestacije i bila aktivna u svim pratećim sadržajima. Pokazala je veliki interes za Trebinje i, kako je rekla, u njemu će učestvovati u nekim projektima pozorišnih pregalaca  Malih stvari.

 

 

Dvorana Doma mladih u kojoj je održana banjalučka predstava je bila ispunjena publikom, koja je gledajući predstavu Gospođica Julija na najbolji način bila upoznata sa dijelom banjalučkog ansambla i nosiocem glavne uloge Slađanom Zrnić. Da bi je upoznali i oslati prijatelji umjetnosti, zamolili smo je da se sama predstavi predstavi:

 

- Ja sam Slađana Zrnić, glumica sam u banjalučkom Narodnom pozorištu Republike Srpske, završila sam Akademiju umjetnosti u Banja Luci i  specijalizirala mjuzikl na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu, rekla je Slađana Zrnić. Na neki način bavim se radom i sa djecom, radila sam u školi za ljudska prava helsinškog odbora RS i vodim jednu glumačku trupu u Srpcu kod Banja Luke (pozorišna trupa "Milenijum").

 

Koji su tvoji trenutni angažmani?

 

- Trenutno radim u Sarajevu  i  Mostaru, gdje spremam jednu novu predstavu, a povremeno sam angažovana na nekim projektima  u Beogradu. U Pitanju su serije, studentski filmovi, TV filmovi...

 

Protekla sezona je bila naporna?

 

- Prošle godine u Banja Luci smo dosta radili imali smo pet premjera, u pitanju su "Omer Paša Latas"," Učene žene", "Tri sestre"... u principu radili smo na dosta predstava i mene sada čeka  rad na novoj predstavi u januaru u pitanju je predstava "Razred" ( Zupančićev tekst), a igraće se na maloj sceni. Sada spremam predstavu u Mostaru u režiji Seda Đulića, koji je sa svojim "Tetrom mladih" takođe gost Trebinja i Malih stvari. Predstava se zove "Pit", pisca Qubinke Stojanović, a tu su glumci koji dolaze iz Banja Luke Qubiša Savanović, Jasenko Pašić iz sarajevskog "Sartra" i Mostarka Amra Prutina. Premjera je u novembru. Poslije tog završenog posla  nastavljam raditi u matičnoj kući u Banja Luci.

 

Je li to sve?

 

- Osim pozorišta bavim se muzikom, imam bend "Jazavac orkestar bend", pjevamo starogradske pjesme, evergrine, džez, etno pjesme polupacija sa ovih prostora. Trinaestog oktobra ćemo imati veliki koncert u Banja Luci u Banskom dvoru.

 

Glumački rad Slađane Zrnić obilježile uloge Sare u "Divljem mesu" Vlatka Stefanovskog, Natalije Ivanove u Čehovljeve "Tri sestre", lik žene u "Omer paši Latasu" Iva Andrića, Molijerovoj "Armandi" i "Učenim ženama", Strindbergovoj "Juliji", Brehtovoj Katarini u "Majci hrabrosti"i drugim ulogama. Snimila je devet kratkih filmova, pet TV filmova, sedam TV serija, među kojim je i kultna serija "Vratiće se rode". Učestviovala je i u  devet pozorišnih radionica.

 

Ovih dana smo te vidjeli na mnogim mjestima u Trebinju, kakve su tvoji utisci o Trebinju, ljudima?

 

- Bez potrebe da se nekom ulagujem moram reći da sam oduševljena ljepotom grada, njegove okoline, mnogim kultnim mjestima i spomenicima, manastirima... ali ono što je najvrijednije i najljepše to su ljudi, koji imaju veliku dušu i koji uvijek imaju vremena za goste. Meni je jednostavnio nedostajalo vrijeme, da bi vidjela dio onoga što su nudili da vidim, ali uskoro eto mene tu. Dosta ljepopte nosim na fotografijama i impresijama u velikim ljudima sa trebinjskom dušom. nadam se da ću uskoro opet doći sa svojim pozorištem, dogovorili smo nova gostavanja. Unaprijed se radujem ponovnom dolasku. (ZrM)                                                                                

 

Zoran Mucović